środa, 23 września 2015

19.

Pieczona owsianka z puree z dyni, cynamonem i miodem, nadziana masłem orzechowym, posypana orzechami włoskimi pod śmietankową pierzynką
 
Składniki na 1 porcję:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100g puree z dyni
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • garstka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • białko
  • łyżeczka cukru
  • aromat śmietankowy
Przepis:
     Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min do wchłonięcia, następnie gotować je z miodem, cynamonem i puree z dyni na mleku. Gdy będzie już gęsta, przełożyć połowę masy do kokilki, nałożyć masło orzechowe i kolejną część masy. Posypać posiekanymi orzechami. Piec 15 min w 200*C. Białko ubić, dodać cukier i troszeczkę aromatu. Podpieczoną owsiankę obłożyć białkiem i piec kolejne 5 min. Odstawić do ostygnięcia na 10 min i zajadać.
 
 



2 komentarze: