piątek, 18 września 2015

15.

Pieczone kotlety jajeczne z ziemniakami, marmoladą z jabłek z sadu i grzybkami marynowanymi
 
Składniki na 2 porcje:
  • 2 duże marchewki
  • 4 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, oregano, przyprawa do gyrosa
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki marmolady z jabłek
  • ziemniaczki tłuczone
  • grzybki marynowane
  • natka
Przepis:
    Marchewki gotujemy. To samo z 3 jajami. Po ugotowaniu blendujemy razem i dodajemy przyprawy, oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy surowe jajo, bułkę i formujemy kotlety średniej wielkości. Pieczemy na papierze posmarowanym odrobiną masła po 10 min na każdą stronę w 180*C lub jeśli nie mamy tyle czasu (czy też cierpliwości) możemy je usmażyć. Podajemy z ziemniaczkami, marmoladą, natką i grzybkami marynowanymi.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz