piątek, 18 września 2015

13.

Jgodowo-porzeczkowo-miodowe knedle z jogurtem i przyprawą pierniczkową
 
Składniki na 12 knedli:
  • 250g półtłustego twarogu w kostce (może być tłusty, byle nie chudy)
  • 3 łyżki mleka krowiego
  • białko z 1 jaja
  • szklanka mąki pszennej
  • dużżżżżaaa łyżka miodu
Przepis:
     Twaróg rozdrobnić (zrobiłam to przy pomocy robota), dodać mleko, białko,mąkę, miód. Uformować wałek. Pokroić go na 12 równych części i z każdej uformować mały placuszek przy pomocy rąk. Do każdego z nich włożyć kilka jagód i kilka porzeczek(łącznie mała garstka owoców), dokładnie zalepić. Gotować knedle przez 15-20 min w osolonej, gotującej się wodzie. Po tym czasie przełożyć je na papier do pieczenia i piec 5 min w 180*C. Podawać z owocami i jogurtem, lub czym tylko zechcecie :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz