wtorek, 22 września 2015

18.

Pieczona tartaletka bananowa z musem mango-jogurt, figą, winogronami i orzechami laskowymi
 
Składniki na 1 porcję:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • dojrzały banan
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru (można pominąć)
  • 1/2 mango
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść orzechów laskowych
  • figa
  • winogrona
Przepis:
     Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min, następnie ugotować je na mleku z rozgniecionym bananem i cukrem na gęstą (bardzo!) owsiankę, przełożyć do foremki i piec 20 min w 180*C na środkowej półce. Odstawić do ostudzenia i na noc włożyć do lodówki. Rano delikatnie odgrzać w mikrofali. Mango zblendować z jogurtem. Wyłożyć na podgrzany spód i posypać owocami oraz orzechami.
 




7 komentarzy:

  1. pyszności! i te swojskie winogrona - lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet owsianka może zachęcać i kusić do skosztowania jak pomysłowo zrobiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ta owsianka, gotujemy ją identycznie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku, jak pięknie podana owsianka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiała smakować świetnie, a do tego takie pyszne dodatki :) A poza tym to uwielbiam pieczone owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń