piątek, 18 września 2015

17.

Naleśniki cynamonowe z musem bananowym, figami, borówkami, polewą z masła orzechowego, orzechami włoskimi i laskowymi
 
Składniki na 1 porcję:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • zblendowany banan
  • 2 figi
  • garść borówek
  • łyżeczka masła orzechowego
  • orzechy włoskie i laskowe
Przepis:
     Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać jajko, cynamon i mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać cukier i dokładnie połączyć z ciastem. Na średniej wielkości patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć naleśniki. Podawać z dodatkami i sosem orzechowym (rozpuszczone masło orzechowe).

 



 


9 komentarzy:

  1. prawdziwa rozkosz na talerzu! wszystko mnie w nim pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku, ależ pyszności! Tak się cieszę,że już piątek, w końcu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda w takim zestawieniu :) Figi akurat wolę suszone, ale takie danie zjadłabym teraz bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda i na pewno było pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Talerz po brzegi wypełniony bóstwami ^^
    U nie było jeszcze cieplej, 30*C :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wyglądają. *-* Chociaż to nie zmienia faktu, że i tak wolę puszyste Pancakes. Najbardziej nie znoszę grubych naleśników mojej babci, która uwielbia również nawalić oleju na patelnię. -,-"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam pancakes^^ No i niestety masz racje, starsze pokolenie jest zdania, że należy do smażenia (czegokolwiek) lać na patelnię mnóstwo oleju, ale prawda jest taka, że czasem trzeba go nalać całkiem sporo, a czasem wystarczy tylko odrobina :)

      Usuń