poniedziałek, 12 października 2015

26.

Omlet carski cynamonowy z jabłkami, rodzynkami bio oraz cukrem pudrem
 
Składniki na 1 porcję:
  • 2 jaja
  • małe jabłko
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki rodzynek
  • cukier puder do podania
Przepis:
     Oddziel białka i ubij z cukrem. Żółtko roztrzep w osobnej misce z cynamonem. Dodaj do niego mleko i mąkę i dokładnie połącz (najlepiej łyżką). Sparz rodzynki, a jabłko obierz ze skórki i drobno pokrój. Połącz białko z masą żółtkową, dodaj jabłko i odcedzone rodzynki. Na odrobinie oleju (i patelni teflonowej) smaż omlet z jednej strony. Po 1 - 2 min zdejmij go na talerz i ułóż surową stroną z powrotem na patelni. Po przełożeniu omleta potnij go na mniejsze kawałki (kiedy jest na patelni) przy pomocy łopatki i smaż 1 min. Zdejmij omlet i posyp cukrem pudrem.
 
 



7 komentarzy:

  1. Ja znam omlet cesarski-bo pochodzi z Austrii, a wiadomo tak był cesarz;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio też się zastanawiałam, dlaczego to jest cesarski? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o omlecie cesarskim ale wygląda fantastycznie, musiał być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym taki omlet, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten omlet, tak delikatnie i puszyście ;).

    OdpowiedzUsuń