środa, 14 października 2015

27.

Batoniki orzechowo-miodowe z żurawiną i rodzynkami oraz słonecznikiem i  sezamem, podane z rumiankiem
 
Składniki na 3 duże batony:
  • 400 g orzechów dowolnych (u mnie mieszanka ziemnych, włoskich i nerkowców)
  • łyżka sezamu
  • łyżka słonecznika.
  • garstka rodzynek
  • garstka żurawiny
  • 1 jajko
  • 1 białko jaja (żółtko do obiadu)
  • 3 łyżki miodu

Przepis:
Orzechy posiekaj. Rodzynki i żurawinę sparz. W misce wymieszaj orzechy, bakalie dodaj miód, sezam, słonecznik, jajko i białko.Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę ( u mnie o wymiarach ok. 20x30) wyłóż papierem do pieczenia wyłóż mieszankę. Łyżką wciśnij ją w dno blachy.
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia i pokrój na batoniki.



10 komentarzy:

  1. Oj, wpadłabym do Ciebie po takie batoniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja przepysznie uwielbiam takie batoniki ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mnie zęby bolą na ich widok :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja je chcę :D Dobrze, że orzechów u mnie pod dostatkiem ;p Potrzebna tylko jakaś wiewiórka do rozgryzienia łupinek ;p Potem zabieram się za te batony :) REWELACJA :)

    Przy okazji zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://jagodzianacoffee.blogspot.com/2015/10/konkurs-swietujemy-z-jagodziana-coffee_12.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewióreczek jesienią pod dostatkiem :)

      Co do konkursu, może spróbuję swoich sił :D

      Usuń
  5. Cudowne, przepyszne oj warte tego ryzyka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tego typu ciasteczka lub batoniki :)

    OdpowiedzUsuń