sobota, 21 listopada 2015

36.

Waniliowy ryż na mleku z sosem cynamonowym i jeżynami oraz herbatką waniliową
Składniki na 1 porcję:
  • 80g białego ryżu
  • szklanka mleka
  • łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • łyżka cukru/ miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina wody
  • łyżeczka skrobi
Przepis:
     Ryż ugotuj na wodzie, odsącz dokładnie, po czym zalej go 2/3 szklanki mleka. Zagotuj całość z dodatkiem cukru, proszek budyniowy wymieszaj w 1/3 szklanki mleka i wlej do ryżu, gotuj do zgęstnienia. Przelej całość do miseczki.
     W małym rondelku wymieszaj cynamon z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody. Podgotuj sos do rozpuszczenia cukru, po czym zredukuj go za pomocą skrobi.
     Polej ryż sosem i posyp dowolnymi owocami lub bakaliami.





1 komentarz: