czwartek, 7 stycznia 2016

51.

Jednoporcyjana owsiana szarlotka drożdżowa, herbata brzoskwiniowa





 
Składniki:
  • 2 średnie jabłka
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka syropu klonowego/ miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • łyżka mąki pszennej
Przepis:
     Mleko lekko podgrzej z cukrem i drożdżami. Zakryj rondelek i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10 min, żeby drożdże zaczęły działać.
     Mąki przesiej wraz z solą. Dodawaj stopniowo mleko z drożdżami do mąk i zagniataj całość. Wyrób ciasto., przełóż je do miseczki, zakryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min.
    W tym czasie obierz i pokrój w kostkę jabłka. przełóż je na patelnię, dodaj wodę, cynamon i syrop klonowy/ miód. Przykryj całość pokrywką i karmelizuj do miękkości jabłek, następnie zdejmij pokrywkę i odparuj całą wodę.
     Przygotuj kokilkę o średnicy ok 10 cm.  Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i uformuj z nich kulę. Dwie rozwałkuj, wytnij z nich koła za pomocą kokilki. Pierwsze ułóż na dnie naczynia. Następnie boki kokilki wylep nierozwałkowaną kulką ciasta. Wyłóż przestudzoną masę jabłkową do środka naczynia i zakryj całość drugim kołem z ciasta. Zlep górną warstwę ciasta z tą na ściankach naczynia. Przykryj ściereczką szarlotkę i odstaw ją w ciepłe miejsce na 20 min.
     Po tym czasie piecz ciastko 20 min w 180*C. Podawaj posypane cukrem pudrem.
 

Inspiracja

10 komentarzy: