poniedziałek, 11 stycznia 2016

54.

Pikantne zielone curry z kurczaka z groszkiem i fetą w ostrym sosie




Składniki na 2 porcje:
  • 200g makaronu
  • 1/2 piersi kurczaka
  • 1/3 puszki groszku
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1/2 cytryny
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • sól, pieprz, trawa cytrynowa, słodka papryka, ostra papryka
  • 1/4 opakowania sera feta
  • sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki pasty harrisa
Przepis:
     Makaron ugotuj. Pierś potnij w kostkę i podsmaż na oliwie, dodaj sól, pieprz, trawę cytrynową, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, pastę curry i 1/2 szklanki wody. zagotuj całość, przykryj pokrywką i zostaw na 10 min do zredukowania sosu. Fetę posiekaj w kostkę. W rondelku połącz odrobinę sosu sojowego, harrisę i papryki. Podgrzej całość, po czym dodaj fetę. Wymieszaj ser w sosie. rozłóż na talerzach kolejno: makaron, pierś kurczaka, odcedzony groszek i fetę.


6 komentarzy:

  1. Intrygujący musi być smak z dodatkiem zielonego curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, to coś zupełnie innego, niż wszystko inne :D

      Usuń
  3. Kurczaka zamieniłabym na tofu, ale tak to super. :) Uwielbiam pikantne potrawy, a do tego kupiłam trawę cytrynową i zastanawiałam się, co z nią zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie curry w każdym wydaniu jest pyszne !

    OdpowiedzUsuń