czwartek, 14 stycznia 2016

56.

Ziołowe purée ziemniaczane z jajkiem na miękko, fetą w ostrym sosie i groszkiem



Składniki na 2 porcje:
Purée:
  • 500g ziemniaków
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka masła
  • zioła prowansalskie, trawa cytrynowa, sól, pieprz, suszona bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka kostek fety
  • 1/2 łyżeczki pasty harrisa (pasta z ostrych papryczek chili)
  • sos sojowy
  • słodka papryka, ostra papryka
  • 2 jaja
  • łyżka octu
  • natka
  • groszek
Przepis:
     Obrane ziemniaki ugotuj ze szczyptą soli, następnie połącz je z jogurtem, posiekanym czosnkiem i przyprawami oraz masłem. Zblenduj całość na gładką masę. Pastę harrisa podgrzej z przyprawami i sosem sojowym. W powstałym sosie obtocz fetę. Jajka ugotuj w koszulkach. Nałóż purée, posyp je groszkiem. Następnie wyłóż jajka, które rozdziob widelcem, tak, by żółtko skąpało całość. Całość posyp fetą i przybierz natką. Smacznego :)

6 komentarzy: