piątek, 15 stycznia 2016

57.

Jabłkowo-cynamonowy ryż pieczony pod budyniem waniliowym i płatkami migdałów+ herbata figowo-cynamonowa
 
Składniki na 1 porcję:
  • 2 średnie jabłka
  • 5 łyżek białego ryżu
  • 2 łyżki słodzidła  u mnie syrop klonowy)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • cynamon
  • łyżka płatków migdałów
Przepis:
    Ryż ugotuj, jabłka obierz i posiekaj. Wymieszaj ryż, jabłka, cynamon i łyżkę słodzidła. Przełóż całość do kokilki. Na mleku ugotuj budyń z łyżką słodzidła. Ostudź budyń, po czym połącz go z jajkiem. Pokryj masą jabłka z ryżem i posyp całość płatkami migdałów. Piecz 35 min w 180*C.
 


 


2 komentarze: