poniedziałek, 15 lutego 2016

76.

Ślimaki z ciasta francuskiego z groszkiem, szynką dojrzewającą i serkiem śmietankowym podane z sosem czosnkowo-miodowym+herbata pigwowa
 



 
Składniki:
Ślimaki (10 sztuk):
  • 10 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 8 plastrów sera
  • serek śmietankowo-ziołowy kanapkowy
  • keczup
  • 2 łyżki groszku z puszki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
Sos:
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżeczka miodu
Przepis:
     Ciasto francuskie posmaruj serkiem, keczupem. Następnie ułóż na nim kolejno plastry sera, szynki potem groszek i posiekaną cebulę (tak jak na zdjęciu poniżej).  Całość posyp przyprawami. Zawiń w rulon zaczynając od strony, gdzie jest groszek i cebula. Zaklej brzeg ciasta i pokrój tubę na 10 części. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 mi  w 200*C.
     Jogurt naturalny połącz z czosnkiem, przyprawami, sokiem z cytryny i miodem- tak otrzymasz sos do ślimaków.



2 komentarze: