czwartek, 18 lutego 2016

79.

Ostra kremowa zupa ziemniaczano-czosnkowa z pieczonym proscutto i serem
 


 
Składniki na 3 porcje:
  • 500g ziemniaków
  • 500ml mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, ostrej papryki, soli, pieprzu, kurkumy, garam masala
  • łyżka masła
  • garstka tartego sera żółtego
 
  • tarty żółty ser
  • kilka plasterków proscutto (szynki długo dojrzewającej)
  • szczypiorek
  • ewentualnie: jogurt grecki
Przepis:
     Czosnek bez obierania piecz 15-20 min w 200*C. Ziemniaki obierz i ugotuj ze szczyptą soli. Przełóż bulwy do plastikowej miski, dodaj czosnek (upieczony i obrany), przyprawy. Blenduj całość, dolewając stopniowo mleko do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie podgrzej całość w garnku, dodaj masło i ser. mieszaj do rozpuszczenia. Proscutto pokrój w paski i upiecz (10 min w 200*C), zupę przełóż do miseczek, posyp szynką, startym serem i szczypiorkiem, ewentualnie dodaj jogurt grecki.
 

3 komentarze: