niedziela, 6 marca 2016

86.

Karmelowy pudding z kiwi i orzechami laskowymi na orzechowym spodzie z amarantusa+ herbata gruszkowo-karmelowa, borówki




Składniki:
  • 4 łyżki ziaren amarantusa
  • szklanka wody
  • łyżeczka masła orzechowego
  • szczypta soli
  • łyżka syropu klonowego
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki proszku budyniowego- krówkowego
  • 1/2 kiwi
  • kilka orzechów laskowych
Przepis:
    Amarantus ugotuj na wodzie. Następnie dodaj sól i masło orzechowe - dokładnie wymieszaj.  3/4 szklanki mleka zagotuj, w reszcie rozrób proszek budyniowy z syropem klonowym i dodaj do gotującej się części mleka. Gotuj całość do zgęstnienia. Orzechy posiekaj, a kiwi pokrój w plastry. Naczynko (u mnie prostokątne) wyłóż folią spożywczą, a na niej umieść kolejno orzechy, kiwi, budyń i spód z amarantusa, wstaw na noc do lodówki.

1 komentarz: