piątek, 11 marca 2016

90.

Rozmarynowe orkiszowe samosy z czerwono-zielonym cytrynowym nadzieniem
 



 
Składniki na 2 porcje (12 samos):
Ciasto:
  • 80g mąki orkiszowej
  • 100g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłej wody
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • pestki z 1/4 sporego granatu
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 1 trawa cytrynowa
  • sól ziołowa
  • 30g sera pleśniowego z ziołami
Dodatkowo:
  • garstka ziaren granatu
  • 2 łyżki oliwy
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól ziołowa
Przepis:
     Mąki przesiej z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj oliwę, posiekany rozmaryn i jedną ręką zacznij zagniatać ciasto, a drugą stopniowo dolewaj wody. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się lepić do palców (ok.5 min). następnie podziel je na 12 kuleczek i każdą z nich rozwałkuj na średniej grubości placek.
     Połącz granat, groszek, posiekaną trawę cytrynową, pokrojony ser i sól.
     Do każdego placka wkładaj ok. łyżki nadzienia i zalepiaj je jak pieroga.
     Ułóż samosy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 min w 180*C.
     Dodatkowo:
     Wymieszaj oliwę, posiekany rozmaryn i wodę, dopraw solą. Połącz z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. tak powstałym sosem posmaruj samosy. Podawaj z pestkami granatu.
 

 ***
Dziś zaczynam... Wiem,że dam radę! Daty z historii -,- Siedem kartek bezlitosnych cyferek, które łypią na mnie swoimi zerami, oczekując, że do każdej z nich podejdę indywidualnie i każdą zapamiętam.
Grrrr....

1 komentarz:

  1. Fajne zestawienie smaków, granat nadaje orzeźwienia całej potrawie :)

    OdpowiedzUsuń