niedziela, 13 marca 2016

92.

Carbonara z proscutto
 



 
Składniki na 2 porcje:
  • 250-300g makaronu spaghetti
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (proscutto)
  • łyżka serka typu Almette- śmietankowego
  • 200ml śmietany 18%
  • łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • żółtko
  • mała czerwona cebula
  • dymka
Przepis:
     Makaron ugotuj ze szczyptą soli i przepłucz. Szynkę potnij w średniej grubości podłużne paski.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj sól i pieprz. Następnie połącz cebulę i czosnek ze śmietaną i almette i podsmażaj do rozpuszczenia serka. Przestudź sos, po czym dodaj syrop klonowy i żółtko, wymieszaj dokładnie całość.
     Gotowy sos wyłóż na makaron, na wierzchu połóż proscutto i posiekaną dymkę.

2 komentarze: