poniedziałek, 21 marca 2016

97.

Drożdżowe orkiszowe mini gingerrolls z powidłami śliwkowymi +gruszka i kawa orzechowa z mlekiem
 





Składniki:
  • 5g świeżych drożdży
  • 50ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 40g maki orkiszowej
  • 40g maki pszennej
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka powideł ze śliwek (u mnie domowe)
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 15g rozpuszczonego masła
Przepis:
     Przesiane maki połącz z solą, cukrem i przyprawą do piernika. Wlej większość mleka i 10g rozpuszczonego masła. W reszcie mleka rozpuść drożdże i dodaj je do masy. Zagniataj ciasto, do uzyskania sprężystości (ok.10min). Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 20cm x 15cm. Posmaruj placek powidłami i zwiń w rulon. zalep końce i pokrój ciasto na krążki o grubości ok.2 cm. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Potem piecz krążki w naczynku żaroodpornym wysmarowanym resztą masła przez 20-25 min w 180*C.

2 komentarze:

  1. Cudowne te gingerrols :) Do kawy albo mleka idealne :)

    OdpowiedzUsuń