wtorek, 29 marca 2016

102.

Czekoladowy omlet owsiany z kiwi, nerkowcami i jogurtem greckim+kawa czekoladowo-waniliowa z mlekiem
 


 
Składniki:
  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki esencji kawowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 kiwi
  • garstka nerkowców
  • łyżka jogurtu greckiego
Przepis:
     Białka ubij z cukrem i solą. Żółtka połącz z kakao, mąką, mlekiem i esencją kawową (łyżka kawy rozpuszczona w odrobinie wrzątku), cynamonem za pomocą miksera. Zmieszaj masę czekoladową z białkami. Teflonową patelnię posmaruj lekko olejem, rozgrzej ją dobrze, a następnie wylej na nią masę czekoladową. Smaż 5 min, po czym ułóż na wierzchu plasterki kiwi. Po tym wstaw omlet wraz z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz 5 min do ścięcia wierzchu omletu.
     Gotowy omlet wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz, podaj z jogurtem i nerkowcami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz