środa, 30 marca 2016

106.

Ciasto Milky Way






Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
Masa mleczna:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego (ok.30g)
Polewa:
  • 15 dag mlecznej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 10-15 batonów Milky Way
Przepis:
Biszkopt:
     Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj do nich cukier i żółtka wciąż ubijając. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy (25 cm X 36cm) wysmarowanej masłem i dokładnie rozprowadź po jej powierzchni. Piecz biszkopt 25 min w 170*C. Po upieczeniu ostudź go i przedziel na dwie części w poziomie.

Masa mleczna:
     Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudź. Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodaj do niej schłodzone mleko z cukrem i dalej ucieraj. Dodaj mleko w proszku i miksuj całość do całkowitego połączenia. Przełóż biszkopt kremem.

Polewa:
     Czekoladę posiekaj drobno i połącz z mlekiem, rozpuść ją na małym ogniu w rondelku. Następnie polej nią biszkopt i równomiernie rozprowadź.

     Posyp ciasto posiekanymi batonikami i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2h.

***

Ciasto idealne na samolubne podjadanie łyżeczką :)
Znika szybciej, niż się je robi, a robi się je błyskawicznie!


3 komentarze:

  1. Strasznie podoba mnie się te ciasto, na pewno jest smaczne ;). A batoniki Milky Way bardzo lubiłam jeść w dzieciństwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na samolubne podjadanie łyżeczką, to idealne dla mnie ;-).

    OdpowiedzUsuń