poniedziałek, 4 kwietnia 2016

110.

Jabłecznik z czekoladą karmelową i kruszonką
 


Składniki na tortownice o średnicy 25 cm:
Ciasto:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 60g białego cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 100g oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 200g czekolady karmelowej
  • średnie jabłko
Kruszonka:
  • 50g miękkiego masła
  • 50g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
Przepis:
Ciasto:
     Mąkę przesiej z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem lub sodą i dokładnie wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce łyżką wymieszaj jogurt, olej i jaja. Połącz zawartości obu misek, używając łyżki. dodaj posiekana  czekoladę i znów wymieszaj.
    Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej masę jogurtową i przykryj całość plasterkami jabłka. Piecz 30 min w 190*C.
Kruszonka:
    Zagnieć wszystkie składniki w palcach do otrzymania kruchej masy, w razie potrzeby dodaj którejś z mąk (gdyby masa była za wilgotna) lub masła (gdyby była za sucha).
    Posyp ciasto kruaszonką i piecz całość kolejne 20 min w 190*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz