czwartek, 14 kwietnia 2016

129.

Orkiszowy drożdżak cynamonowy z bananami pod kruszonką+ kawa orzechowa z mlekiem






Składniki:
Ciasto:

  • pół łyżeczki sypkich drożdży
  • banan
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 30 g mąki pszennej
  • łyżka cukru brązowego
  • 10 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 30 ml mleka
  • łyżeczka cynamonu
Kruszonka:

  • 15 g mąki orkiszowej
  • 10 g miękkiego masła
  • łyżka cukru brązowego
Przepis:
Ciasto:
     Mąki przesiej z solą i cukrem. Dodaj drożdże, masło, cynamon i mleko. Zagniataj ciasto do wyrobienia gładkiej, sprężystej masy. Przełóż je do miski lekko posmarowanej oliwą i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieć je znowu i podziel na dwie części. Jedną z nich rozciągnij w rękach do rozmiaru dna średniej kokilki jednoporcyjnej. Banana pokrój na trzy części. Każdą z nich przedziel jeszcze na pół. Ułóż banana w kokilce na cieście. Przerwy między kawałkami owocu zalep Drugą połową ciasta. 
Kruszonka:
     Połącz wszystkie składniki i zagniataj palcami do uzyskania sypkiej masy. Posyp nią wierzch ciasta. 
Odstaw całość w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia, a następnie piecz ciacho 20 min w 180*C.


2 komentarze: