niedziela, 17 kwietnia 2016

132.

Banofee z kruszonką




Składniki na blachę 24 cm x 32 cm:
Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 75 g startej gorzkiej czekolady
Krem kawowy:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
Bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 5 bananów
  • 1/3 szklanki nektaru z banana
  • 100 g czekolady mlecznej
Przepis:
Biszkopt:
     Białka oddziel od żółtek, ubij je ze szczyptą soli i cukrem. Dodaj przesiane mąkę z kakao i żółtka. Połącz całość ze startą czekoladą i delikatnie wymieszaj. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt 35 min w 160 *C. Następnie ostudź go i nasącz nektarem z banana.
Krem kawowy:
     Mikserem połącz mascarpone ze śmietanką i kawą. Dodaj cukier i ubijaj całość do uzyskania sztywnej masy.
Bita śmietana:
    Ubij śmietankę z cukrem na sztywno.
Kruszonka:
    Połącz masło z mąką, kakao i cukrem. Zagniataj wszytko palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Podpiecz ją 15 min w 180*C.
Łączenie ciasta:
    Na nasączony biszkopt połóż poprzekrawane na pół (w poziomie) banany, następnie posmaruj je kremem kawowym, na to nałóż kruszonkę, a następnie bitą śmietanę. Całość posyp startą mleczną czekoladą.

2 komentarze: