poniedziałek, 18 kwietnia 2016

133.

Owsiane kruche tartaletki z karmelizowanymi jabłkami, orzechami włoskimi i kruszonką + kawa orzechowa z mlekiem
 


Składniki:
Ciasto:
  • 50g mąki owsianej
  • żółtko
  • łyżka brązowego cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 30 ml mleka
Kruszonka:
  • 15 g maki owsianej
  • 10 g miękkiego masła
  • łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
  • średnie jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu
  • garstka posiekanych orzechów włoskich
Przepis:
Ciasto:
    Połącz wszystkie składniki. Zagnieć z nich ciasto i wstaw je do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj je na wielkość foremek do tartaletek. Ułóż ciasto w foremkach wysmarowanych masłem, ponakłuwaj i piecz 15 min w 200*C.
Kruszonka:
     Połącz wszystkie składniki. Zagnieć je palcami na sypką kruszonkę. Przełóż ja do kokilki i podpiecz 10 min w 200*C.
Jabłka karmelizuj z strzechami w miodzie i cynamonie.
Połóż jabłka na spody i posyp kruszonką.




3 komentarze: