wtorek, 19 kwietnia 2016

137.

Naleśniki po szwajcarsku
 



Składniki:
Naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Nadzienie:
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 150 g tartego żółtego sera
  • po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, przyprawy myśliwskiej
  • szczypta soli
Sos:
  • 150 ml śmietany 18 %
  • jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
  • 50 g tartego żółtego sera
Przepis:
Naleśniki:
     Połącz wszystkie składniki z posiekanym czosnkiem. Smaż naleśniki na odrobinie oleju.
Nadzienie:
     Pokrojoną kiełbasę podsmaż, gdy się zrumieni dodaj posiekaną cebulę i przyprawy. Smaż do miękkości warzywa. Następnie zdejmij całość z patelni i dodaj ser. Całość dokładnie wymieszaj.
Nadziej naleśniki farszem i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Sos:
     Zmieszaj wszystko i polej całością naleśniki.
     Piecz całość 40 min w 200*C, a następnie posyp wierzch startym serem i piecz kolejne 5 min.


1 komentarz: