wtorek, 26 kwietnia 2016

145.

Mini Cimanon Rolls z pekanami +kawa orzechowa
 






Składniki:
Ciasto:
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 30 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 g miękkiego masła
  • 40 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • łyżka sypkich drożdży
Nadzienie:
  • garstka posiekanych pekanów
  • łyżka brązowego cukru
  • 5 g miękkiego masła
  • łyżeczka cynamonu
Przepis:
Ciasto:
     Przesiane mąki połącz z resztą składników. Zagniataj ciasto do uzyskania gładkiej, sprężystej masy. Następnie przełóż całość do miseczki, przykryj ją czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
     Po tym czasie ciasto zagnieć ponownie. Rozwałkuj je na blacie lekko oprószonym mąką - prostokąt 10cm X 20 cm. Następnie posmaruj go masłem, posyp cukrem z cynamonem i pekanami. Zwiń rulon z ciasta wzdłuż dłuższego boku i pokrój go na 7-8 części. Przełóż rollsy do kokilki posmarowanej lekko masłem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Po tym czasie piecz je 20 min w 180*C.

***
 
^^
 


5 komentarzy:

  1. ja tu zwykły jogurt jem,a tu takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne zdjęcia, a rollsy prezentują się super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pekanki, więc takie danie by mnie zachwyciło :)

    OdpowiedzUsuń