piątek, 29 kwietnia 2016

148.

Marchewkowo-batatowy wypiek owsiany z kremowym serkiem jogurtowym i pekanami+ kawa zbożowa
 


Składniki:
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki purée z upieczonego batata
  • jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
Dodatkowo:
  • serek jogurtowy
  • pekany
Przepis:
      Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki, wymieszaj z purée, mlekiem i jajkiem. dodaj przesianą mąkę i przyprawy.. Posól całość i połącz za pomocą łyżki z cukrem. Do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia przelej masę. Piecz całość 40 min w 190*C
     Podaj z serkiem i pekanami.

4 komentarze: