sobota, 30 kwietnia 2016

149.

Sałatka z  proscutto i goframi z mozzarelli
 



Składniki na 2 porcje:
  • mix sałat
  • 4 plastry szynki proscutto
  • 4-5 kostek mozzarelli (patrz zdjęcie)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, przyprawa kuchni włoskiej
  • 2 małe jaja
  • żurawina
  • serek śmietankowy typu Almette
Przepis:
     Jajka roztrzep z przyprawami. Kostki z mozzarelli obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładaj je do gofrownicy (po jednej) i smaż, aż przestaną syczeć (ale to brzmi :D). Połóż gotowe gofry na sałacie, dodaj pokrojone proscutto, serek i żurawinę.

3 komentarze:

  1. To tak jakby połączyć słodkość ze słonością.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń