niedziela, 1 maja 2016

154.

Filled bowl zielono-brązowe
 



Składniki na 2 porcje:
  • filet z piersi kurczaka (ok. 200 g )
  • przyprawa do mięs, sól ziołowa, pieprz ziołowy, oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 100 g fety
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • oregano

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki wody
  • pieprz ziołowy, czosnek granulowany, sól ziołowa

  • mix sałat
  • awokado
  • bazylia
  • nerkowce
Przepis:
     Filet w całości włóż do rondelka i zalej wodą. Zagotuj i gotuj go ok 15 min, a następnie przełóż mięso do miski i rozszarp za pomocą dwóch widelców. Obtocz w przyprawach i sosie.
     Fetę drobno pokrój. Sok cytrynowy, miód i oregano zmieszaj. Obtocz ser w powstałym sosie.
     Chleb tostowy natrzyj mieszanką oliwy, wody i przypraw. Pokrój każdą kromkę na 9 części i piecz po 5 min na każdą stronę w 200*C.
     W miseczce ułóż sałatę, grzanki, kurczaka, plasterki awokado, fetę, nerkowcę i bazylię. Zajadaj ze smakiem :)

***
 

A sny same sie śniły,
Usta jednej wciąż czuły,
Ręce trzymały.
Ale drugiej oczy łzawiły,
A dłonie drżały,
I sen jej nie spotkał.
A ona myślała...
Tak jak ta pierwsza.
Obie myślały.
Tylko ich myśli dalekie były.
Bo choć każda więcej by chciała.
Jeden był obcym.
Drugi powaleńcem.
To nie one wybrały,
  Czego chciałoby serce.
I tak sobie myślą.
Wciąż przypominają.
Jedną chwilę,
Lub więcej.
Namiętnie w nich trwają.
 
 
***
 
Wiersz jest mojego autorstwa. Co wy na to?

1 komentarz: