wtorek, 3 maja 2016

157.

Klopsiki z mozzarelą i opiekanymi ziemniaczkami
 



 
Składniki na 2-3 porcje:
Klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz ziołowy, sól ziołowa, przyprawa do mięs
  • 100 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
Ziemniaczki:
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • kurkuma, sól ziołowa, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Przepis:
Klopsiki:
    Mięso zagnieć rękoma z jajkiem , bułką tartą, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Formuj z niego średniej wielkości placuszki. w każdy z nich wkładaj kawałek mozzarelli i zwijaj go w klopsika. Podsmaż gotowe klopsiki po ok 1 min po każdej stronie na oliwie.
     Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- powinny zająć pół blachy.
Ziemniaczki:
     Umyte pyrki pokrój w talarki i podgotuj w lekko osolonej wodzie - ok. 10 min. Po tym czasie oddziel je, dokładnie obsyp przyprawami, polej oliwą i wymieszaj, tak, by każdy talarek był w ziołach.
     Ułóż je na drugiej połowie blachy, którą następnie wstaw na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 200*C.
     Gotowe danie przełóż na talerze i podaj z keczupem.

3 komentarze:

  1. ale ten ser w środku kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek :) A ta mozzarella w klopsikach ! Bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pychota ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń