sobota, 7 maja 2016

159.

Marchewkowe muffiny z orzechami włoskimi i kruszonką+ karmelizowane jabłko, serek śmietankowy i herbata gruszkowo-karmelowa





Składniki na porcję jak na zdjęciu:
  • 40 g mąki owsianej (może być każda inna)
  • średnia marchewka
  • małe jajeczko (rozmiaru jajeczka przepiórczego)
  • 40 ml mleka
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 orzechy włoskie

  • 15 g mąki orkiszowej
  • 10 g miękkiego masła
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Przepis:
     Przesianą mąkę owsianą połącz z mlekiem, szczyptą soli i łyżką brązowego cukru. Dodaj jajo, cynamon i zmiksuj całość mikserem do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Dodaj startą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszaj całość łyżką.
     Foremki do babeczek wysmaruj delikatnie masłem i wylej do nich masę tak, żeby sięgała 1/2 wysokości foremek.
     Z pozostałych składników przygotuj kruszonkę, zagniatając je palcami.
     Posyp masę marchewkową kruszonką.
     Piecz babeczki 15 min w 220*C, a następnie 10 min w 180*C, nie wyjmując ich w czasie zmieniania temperatury z piekarnika.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam marchewkowe wypieki ! Co prawda pojawiają się u mnie w domu dwa razy do roku - na święta - być moze dlatego, że zawsze dodaję do nich korzennych przypraw, a te kojarzą mi się nieodmiennie ze świętami właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie fajne! Bardzo ciekawy pomysł z połączeniem orzechów i marchwi ;)

    OdpowiedzUsuń