sobota, 4 czerwca 2016

183.

Półorkiszowy omlet cynamonowo-bananowy z jabłkiem, granolą i masłem orzechowym +cappuccino karmelowe





Składniki:
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 banana (baaardzo czarnego)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • jabłko
  • dodatki (u mnie granolla i masło orzechowe)
Przepis:
     Przesiane mąki połącz z cukrem, sodą, cynamonem i solą. Banana rozgnieć widelcem. Połącz go z mlekiem i jogurtem,. Dodaj powstałą masę do mąk. Na małej patelni teflonowej rozgrzej odrobinę oliwy i wylej na nią ciasto, a następnie rozprowadź je równomiernie po jej powierzchni i wygładź. Smaż ok.2-3 min, aż jedna strona omletu się zetnie, a następnie zdejmij go na talerz usmażoną stroną do dołu. Na patelni ułóż plasterki jabłka i przykryj je omletem, tak, żeby nieusmażona strona dotykała jabłek. Smaż całość 3 min na małym ogniu. Zdejmij omlet i podaj z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze:

  1. Wowo ! Wygląda mega smakowicie ! A Gucio wymiata :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet wygląda cudownie i tak jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń