piątek, 17 czerwca 2016

200.

Muffina Oreo+ kawa karmelowa
 





 
Składniki:
Spód:
  • 3 Oreo
  • 1/2 banana (dojrzałego)
  • 4 łyżki mąki pszennej
Krem:
  • 2 Oreo
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
 
  • ciasteczko Oreo na wierzch
Przepis:
Spód:
     Ciasteczka włóż do woreczka i rozgnieć je wałkiem na proszek. Przełóż je do miseczki, dodaj banana i zblenduj całość na gładką masę. Dodaj mąkę i wyrób ciasto rękami (musi być sprężyste i nie przylepiać się do rąk), w razie potrzeby dodaj mąki.
    Rozwałkuj ciasto na placek trochę większy niż podstawa kokilki jednoporcjowej. Najlepiej zrobić to między dwoma płatami folii spożywczej. Wyłóż kokilkę ciastem i naciągnij do brzegów (patrz zdjęcie). Piecz spód 30 min w 180*C. Odstaw gotową podstawę do ostygnięcia i (dodatkowo) na noc do lodówki.
Krem:
    Zmieszaj jogurt i mascarpone. Dodaj pokruszone ciasteczka i wyłóż krem na spod wyjęty z lodówki.
Udekoruj ciasteczkiem.


2 komentarze: