sobota, 18 czerwca 2016

202.

Cynamonowa muffina herbatnikowa z czereśniami +kawa karmelowa z mlekiem
 





 
Składniki:
Spód:
  • 5 herbatników
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 banana
  • 3 łyżki mąki owsianej
Krem:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 herbatniki
  • 1/2 łyżeczki mascarpone
 
  • czereśnie
  • cynamon do posypania
Przepis:
Spód:
     Pokruszone herbatniki łączymy z rozgniecionym bananem, cynamonem i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i w rękach zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na placek średniej grubości, o średnicy trochę większej od kokilki jednoporcjowej i wykładamy nim naczynko. Pieczemy 30 min w 180*C. Studzimy i na noc wstawiamy do lodówki.
Krem:
     Jogurt mieszamy z mascarpone, cynamonem, pokruszonymi herbatnikami i wykładamy go na spód wyjęty z lodówki.
     Ozdabiamy czereśniami i posypujemy cynamonem.

4 komentarze:

  1. świetny pomysł z masą ciasteczkową, koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pychotka ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń