sobota, 10 grudnia 2016

319.

Serowa curry polenta smażona w sezamie i pestkach dyni z sosem bazyliowym


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • łyżeczka miodu
  • garstka tartej mozzarelli
  • szczypta soli i pieprzu
  • jajko
  • łyżka sezamu
  • łyżka pestek dyni
  • jajo
Sos:
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka pesto
Przepis:
     Kaszę mannę ugotuj na szklance mleka, dodaj do niej ser, przyprawy, miód i gotuj całość do zgęstnienia. Przelej masę do kwadratowego pojemniczka i wstaw (po ostudzeniu) do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień podziel stężałą masę na małe kwadraciki. Roztrzep jajko. Podpraż sezam z pestkami. Obtaczaj kwadraciki kolejno w jajku i ziarnach a następnie smaż je na rozgrzanym oleju z orzechów włoskich (lub oliwie) z każdej strony.
    Jogurt zmieszaj z pesto i polej nim usmażone kwadraciki. Zajadaj ze smakiem :D

1 komentarz:

  1. Do tej pory polentę robiłyśmy tylko na słodko ale taka wersja też wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń