niedziela, 16 kwietnia 2017

392.

Owsianka waniliowo-brzoskwiniowa pod kokosową kruszonką+ lemoniada




Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
  • brzoskwinia
Kruszonka:
  • 5g masła (rozpuszczonego)
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
Przepis:
     Płatki owsiane zalej płynami, doprowadź do wrzenia, gotuj do zgęstnienia płatków. Dodaj cukier i brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Proszek rozrób w odrobinie mleka i dodaj do owsianki cały czas mieszając masę.
    Przełóż gotową owsiankę do kokilki i piecz 15 min w 180*C.
    Masło, mąkę, wiórki i cukier zagniataj w palcach do uzyskania kruszonki. Posyp nią owsiankę. Piecz całość kolejne 3-5 min do zarumienienia kruszonki.

***


2 komentarze: