piątek, 21 kwietnia 2017

395.

Ciasto Chiński Domek Cappucino





Składniki:
Ciasto
  • 250g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 70g masła
  • 60g śmietany 18%
  • 30g cukru
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
Krem
  • 330g śmietanki 30%
  • 130g śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 łyżek orzechowego cappuccino
  • gorzkie kakao do oprószenia
Przepis:
Ciasto
     Miękkie masło utrzyj z cukrami. Dadaj jajko i miksuj do połączenia. Następnie do masy dodawaj na przemian po łyżce śmietany i miarce mąki przesianej z kakao i proszkiem. Wyrabiaj ciasto na początku mikserem, a następnie dłońmi do wyrobienia gęstego ciasta.
     Podziel masę na 13 kuleczek. Każdą z nic zawiń w folię spożywczą i włóż na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj każdą z nich na cienki placek w kształcie prostokąta (muszą być podobnej wielkości) i nakłuj każdy z nich widelcem. Wstaw placki do lodówki na kolejną godzinę, a następnie piecz partiami na blasze (ile się zmieści- u mnie wschodziły po 3) w 200*C przez 5 min. Ostódź płaty.

Krem
     Schłodzone śmietany ubij na sztywną masę (na najwyższych obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj cukier, a po ubiciu cappuccino.

     Przekładaj każdy z placków masą cappuccino (ok.2 łyżek), następnie kładź na nią kolejny placek i lekko dociskaj. Ostatni placek posmaruj kremem i oprósz kakao. Wstaw do lodówki na noc, żeby ciasto zmiękło. 

***


2 komentarze:

  1. Nie znamy tego ciasta ale wygląda cudnie, prawie jak sękacz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście też niedawno je odkryłam i uznałam, a co tam, spróbuję! Zakochałam się, może wam też podpasuje ^^

      Usuń