niedziela, 30 kwietnia 2017

397.

 Waniliowy omlet biszkoptowy z jogurtem, porzeczkami, migdałami i miętą+lemoniada




Składniki:

  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • dodatkowo:jogurt, porzeczki, płatki migdałów (prażone), listki mięty
Przepis:
     Białka ubij z solą i cukrem. Dodaj do nich następnie żółtko, aromat i wymieszaj dokładnie. mąkę przesiej z proszkiem i dodaj do białek. Wymieszaj całość bardzo delikatnie używając łyżki. Na rozgrzaną patelnię wyłóż masę i lekko rozsmaruj ją po powierzchni. Smaż omlet po ok 1-2 min na każdą stronę. Podaj z dodatkami.

***


2 komentarze:

  1. Super pyszniutko się prezentuje ;) i te mrożone porzeczki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nam się zamarzyły świeże porzeczki prosto z krzaczka :D Już niedługo :D

    OdpowiedzUsuń