niedziela, 18 czerwca 2017

411.

Marchewkowo-cynamonowe scones półrazowe z ziarnami, jogurtem greckim z kaki i herbatą ctrynową




Składniki na 2 sztuki:

  • 1/2 szklanki mąki (1/4 szklanki mąki pszennej razowej i 1/4 szklanki mąki pszennej)
  • średnia marchew
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki ziaren (słonecznik/sezam/siemię lniane/pestki dyni...)
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis:
     Mąki przesiej razem z proszkiem. Marchewkę zetrzyj na tarce (grube oczka). Do przesianych składników dodaj miód, mleko i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cynamon i marchew i ponownie połącz składniki. Zagnieć ciasto rękoma. Podziel je na 2 części i uformuj z nich bułeczki dowolnego kształtu. Obtocz je w ziarnach. Piecz 20-25 min w 180*C. Podaj z jogurtem i herbatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz